7 de juny del 2008

La calavera i la daga


Joan Rubió i Bellver, deixeble i col·laborador de Gaudi, va construir l'any 1928 aquest pont neogòtic en el carrer del Bisbe que uneix el Palau de la Generalitat amb la Casa dels Canonges (SXIV-SXVI).

El Pont del Bisbe és un dels racons més fotografiats del Barri Gòtic barceloní.
Malgrat la seva modernitat hi han varies històries sobre aquest pont.


Aquestes, no tant velles, llegendes mítiques (sense cap raó històrica que les justifiqui) son referents a la macabra calavera travessada per una daga que es pot veure sota la porxada del pont, un detall que a molta gent se li escapa de la vista.


La llegenda urbana diu que si algú treu la daga d'aquesta calavera, tremolaran els fonaments de Barcelona, i la ciutat sencera caurà.
Un altre mite diu que si volem que se'ns concedeixi un desig el que hem de fer es creuar el pont d'esquenes mirant la calavera.


També se'n diu que si algun "guiri", d'aquests de bermudes i sandàlies amb mitjons, té la mala fortuna de fixar-se en aquest amagat detall, mai mes tornarà a Barcelona!
.... però molt em temo que si desprès vá i es fot un traguet a la font de canaletes...ja l'hem cagat!

5 comentaris:

Dani ha dit...

Haha! Jo havia sentit que si mires la calavera i després no toques la tortuga de la bústia de l'actual arxiu històric de la ciutat, et mors.
Però jo ho faig més o menys 3 cops per setmana i de moment no m'ha passat res.
Suposo que les llegendes "medievals" aplicades a un pont del segle XIX no funcionen...
Jo havia sentit que l'objectiu d'aquest pont era que el General de Catalunya pogués anar de casa seva a la catedral sense haver de passar pel carrer durant un segle bastant fotut en tema revoltes populars. El mateix objectiu era el que tenia el pont que unia fins fa poc Sta Maria del Mar amb l'antic Palau (a Pla de Palau).

El veí de dalt ha dit...

A veure si tenim sort i li cau la daga al cap del presi d'Air Berlin!

Anònim ha dit...

Dani, em sap greu, però segur que la profecia es complirà; esperem que sigui d'aquí a molts anys, però d'aquesta ningú no se n'escapa.

Anònim ha dit...

Hola, soc el David del blog aquell de la mili, i en tinc un altre anomenat "Sota la Palmera", que hi pots accedir des de la meva web http://www.davidparcerisa.com
Però parlant de blogs, el teu és maquissim i molt interessant, de fet et deixo aquest missatge en aquest article com te'l podría deixar en un altre, me'l miraré més cops i sense cap mena d'esforç.

Enric Tomàs ha dit...

M'encanta aquest pont i no sabia la història de la calavera ni, de fet, la seva existència. El proper dia que passi m'hi fixaré. Molt bó el blog. Felicitats!