15 de juny del 2008

La Font del Vell (1816-1819)

A les Rambles havia una monumental font d'estil egipci amb una estàtua dedicada a Neptú, coneguda popularment com La Font del Vell. Ocupava l'espai en el qual actualment s'alça el monument a Serafí Pitarra en la Plaça del Teatre, també coneguda com Pla de les Comèdies.

Gravat a la fusta (xilografía) Any 1857.

Aquesta ja desapareguda font va ser projectada per Pere Serra i Bosc (1773-1837) militar i arquitecte i l'estàtua que coronava la font s'atribueix a l'escultor català Salvador Gurri i Coromines (1749-1819)


Foto de l'àlbum BELLEZAS DE BARCELONA. Fotografies de J.Martí, any 1874.

Al seu voltant, era tradició posar parades en les quals es feien rifes de productes, d'acord amb l'època de l'any: Torrons o galls per Nadal, panellets per a Tots els Sants, coques per a Sant Joan o melons per a Sant Jaume.
Organitzar rifes era un costum molt antic a les terres catalanes, fins el 1879, moment en què el govern central va abolir totes les rifes locals per instituir la Loteria Nacional.

El 26 de desembre de 1906 en el mateix lloc on estava la Font del Vell es va inaugurar el monument a Frederic Soler, Pitarra.


Obra projectada el 1896 i conclosa el 1906 per l'arquitecte Pere Falqués i l'escultor Agustí Querol.


Actualment al voltant d'en Pitarra s'hi fan altres tipus de "rifes".

2 comentaris:

Anònim ha dit...

los edificios de viviendas a cada lado del Teatro Principal en la foto tienen 3 alturas, ahora tienen 6.

Unknown ha dit...

Hola! Felicitats pel blog. D'on has tret la foto de la xilografia de la font de "La Barcelona industriosa": Saps si té drets? Gràcies i bones festes. Rita