5 d’octubre del 2008

Barcelona en tramvia (1908)

Aquesta pel·lícula pertany a una sèrie documental sobre Barcelona dirigida per Ricardo de Baños (1884-1939).
Captura el recorregut d'un tramvia, filmat des de la cabina del conductor, pujant per Passeig de Gràcia, carrer Salmerón (avui Carrer Gran de Gràcia), plaça Lesseps amunt per República Argentina i finalitzant al carrer Craywinckel. Es curiós veure el seguici popular que acompanya el seu recorregut a peu, corrent i en bici, uns barcelonins de l'època que no es van voler perdre aquell original esdeveniment, i així van quedar capturats per sempre en aquest film de nitrat que fou restaurat l'any 1997, ja que la copia original es trobava en pèssim estat.
Una joia de documental per veure com era Barcelona 100 anys enrere amb els carrers plens de gent, tothom amb el seu barret i minyones a la part alta de la ciutat. Algunes de les cases que surten encara estan dempeus, d'altres el temps se les endugué.



Li dono els mèrits d'aquesta troballa a la xarxa al -Veí de dalt- que així ho va notificar el seu dia en el seu blog:
De Barcelona fa 100 anys... un viatge en tramvia
i també a Emilio per notificar-me la seva existència en youtube.

Font del vídeo en youtube: refescat
http://es.youtube.com/user/refescat

14 comentaris:

Guillem Carbonell ha dit...

Impressionant, gràcies per posar-ho al bloc !!!

Anònim ha dit...

Me hubiese gustado vivir en aquella epoca, llegar a Barcelona en barco, desembarcar delante de Colón y hacer a pie el trayecto de la Rambla, pz Catalunya, Paseo de Gracia, Gran de Gracia, pz Lesseps y Republica Argentina. Por desgracia la Rambla ha degenerado mucho, de la pz Catalunya no queda casi nada de los edificios originales, el paseo de Gracia ha sido mutilado con remontas, demoliciones y substituciones por edificios de oficinas. El carrer Gran se mantiene, pero ya a partir de pz Lesseps el cambio es total. Todo esto es x culpa del franquismo que permitió la destruccion y mala planificacion de la ciudad.

JoRDi JVR ha dit...

Emilio,
Hay otro video de esa epoca muy bueno, filmado en las Ramblas y muy parecido a este. Yo lo vi hace tiempo en la tele...si lo encuentras por la red no dudes en avisarme, te lo agradeceria mucho.
Yo lo he buscado, pero ni rastro.
Saludos!

Anònim ha dit...

Jordi, el video de la Rambla con bastante probabilidad es del mismo autor, Ricardo Baños. Con suerte iran saliendo estas joyitas. Hay otro director de la epoca, Fructuos Gelabert, que en internet dicen que hizo peliculas mudas de varias zonas de Barcelona. De momento encontré el mismo video con mejor imagen http://www.europafilmtreasures.es/player.htm?ID=245

Anònim ha dit...

otro; http://www.europafilmtreasures.es/player.htm?ID=256

ojo a esta web www.europafilmtreasures.es tiene muy buena pinta.

JoRDi JVR ha dit...

Emilio, esa web es buenisima, ya la conocía, es donde vi por primera vez el video del tranvia. Esa web es el youtube-hemeroteca de las antiguallas que nos gustan, lastima que solo tengan 3 pelis españolas...esperemos que vayan añadiendo mas videos de aqui.

El video de las ramblas no se si es de Ricardo Baños pero podría ser, mira en IMDB en su lista de films :
http://www.imdb.com/name/nm0063413/

En cuanto a Fructuos Gelabert, es una pasada la de peliculas y documentales que llegó a hacer este hombre, mira su lista en IMDB:
http://www.imdb.com/name/nm0005717/

Que bueno sería encontrar algunas de estas joyas!!
Esperemos que alguna alma caritativa algun dia lo cuelgue por internet.

Mar-Giverny ha dit...

En primer lloc graciès per deixar-me un comentari al meu blog, aixi he pogut arribar fins al teu, quina bona sopresa he tingut!!!. Poc a poc aniré lleigint.
Salutacions:-)

Viatger ha dit...

Avui et visito jo Jordi, i ja que comentes aquesta peli , no se si ja has visitat la web

http://www.fotosdebarcelona.com/esp/

i que hi tenen una versió de la pelicula del tramvia , amb una filmació actual per els mateixs llocs on va passant el tramvia.

Records

JoRDi JVR ha dit...

Gràcies Viatger, realment bó el video de fotosdebarcelona.com, aquests paios s'ho curren molt bé!!.
Saluts!!!

EMNM ha dit...

Estupendo vídeo!

Veo que los ciclistas eran m´´as temerarios que los de ahora.

Saludos

Anònim ha dit...

soy una fan de Barcelona, de la antigua, y me ha gustado mucho tu blog, ya estas en mis feeds y mi voto es para tí!!!

Pitusa Gatz ha dit...

M'ha encantat aquest video! sóc de Gràcia de tota la vida i m'ha emocionat veure-la com era abans. I la plaça Lesseps amb aspecte normal! sense obres! increïble! jajaja.

I quanta gent hi ha pel carrer, oi? La gent que va apareixent és massa, corrent per davant, saltant, saludant ... de fet, no gaire diferent d'ara, que tant bon punt veuen una càmera de TV es posen a saludar i a fer el pallasso :-D

I els ciclistes, com s'ho fan per no ficar la roda al rail dels tramvies?? quina traça!

He vist la filmografia del Fructuós Gelabert i he quedat al.lucinada, a on deu parar tot aquest material, es deu haver perdut tot?

En fí, encantada d'haver trobat aquest blog. Naturalment, t'he votat al premis 20blog ;-)

Una abraçada.
Pitusa

Ricardo Márquez ha dit...

Curioso el artículo, y muy bueno.

Os dejo uno sobre algunos tranvías de Madrid.

http://historias-matritenses.blogspot.com/2008/09/el-tranva-de-la-ciudad-lineal.html

Anònim ha dit...

Vull fer unes petites reflexions :
Com deia un cómic argentí a la tv : "avans de parlar vull dir unes paraules ".

1. hi havía moltes de bicicletes, sembla que deuriem aprendre del passat.

2. la gent va veure pasar el tramvia però no hi havia presa, tothom va anar a seu lloc amb tranquilitat, el propi tranvia no en te una velocitat "de bolit".

3. soc un fanátic dels trens i dels tramvies, ara, penso molt de gent diuen " per qué filmar coses comunes, com el tramvia o el autobus o els avions enllairant ?", "són boigs.....". Mes per aquestes boigs ( i els d´avui ) potser que per el futur, es conserven molts de las imatges "comunes" que són els que ens expliquen com era viure com una persona comun avans.

Molt maco el video.
saluts, gabriel