17 de maig del 2008

La primera foto.

La primera fotografia obtinguda en tot l'estat Espanyol va ser presa a Barcelona el 10 de novembre de 1839 i la plaça de Pla de Palau va ser aquell primer escenari fotografiat.
L'autor de la foto va ser Ramon Alabern i ell mateix va importar la pionera càmera des de Paris.

Càmera fotogràfica de daguerreotips.

La tècnica que es feia servir en aquells temps s'anomenava daguerreotip, una de les primeres formes de fotografia que es creava directament sobre una planxa de coure coberta amb un bany de plata. No havia pel·lícula, ni còpies en paper, la pròpia planxa era la foto. Aquesta planxa prèviament era sensibilitzada amb vapors de iode, i després era introduïda en el fons d'una càmera fosca, deixant el obturador de la lent oberta durant uns 10 o 20 minuts depenent de la claror de l'escenari. Més tard la placa era sotmesa a un procés químic que fixava la única imatge resultant. No existia possibilitat de treure còpies d'aquelles fotos.

Aquell esdeveniment va ser anunciat com una gran noticia en el diari "el Constitucional" el 8 de novembre de 1839.

I així aquell dia 10 de novembre del 1839, davant de molt public i selectes invitats s'obtingué aquesta primera foto.
Des d'un terrat de la plaça de Palau es va prendre una única fotografia que enquadrava la Llotja i els porxos d'En Xifrè, mentre tocava una banda de música militar.
El dia estava nuvolós i l'exposició va durar 20 minuts.
Es va voler que els curiosos no estiguessin a les balconades de les cases perquè no sortissin en la foto. Un tir de fusell els avisaria, però va fallar. Les gasetilles del dia advertien així:
"si algún espectador se desentiende de este ruego quedará indeleblemente marcada en la placa la prueba de su indocilidad".

Dies després El Constitucional va anunciar que es sortejaria la placa de la foto el dia 14, i es van vendre els cupons a sis reals de vellón cadascun. L'agraciat va ser el 56 i mai més es va saber d'aquella placa.

La càmera en qüestió es va vendre el 6 de novembre de 1839 pel seu preu de compra (1.946 reals de vellón) a l'Acadèmia de Ciències Naturals i Arts de Barcelona i encara es conserva.

Com a homenatge i orgull d'aquella gesta històrica el 14 de desembre del 1975 es va posar aquesta placa en el lloc dels fets a la paret de la casa en c./General Castaños n.2 a plaça de Pla de Palau.

1 comentari:

Dani ha dit...

Ei! He anat a parar aquí pq un amic m'ha passat l'enllaç, no sabia que tingués una pàgina germana! Sembla mentida que no haguem coincidit encara per aquests mons de la blogosfera! Encantat de conéixe't!