26 de juny del 2010

Moda platja 1925

.
Autor de la foto: Alejandro Merletti (1860-1943)
Ubicació: Els banys de Sant Sebastià de la Barceloneta
Data: 1925

Bany del 1925, moda andrògina a la platja, homes i dones llueixen el mateix vestuari ...heus ací la mostra amb aquesta foto de l'any 1925... i ulll amb el personatge que mostra pitram a primera línia...!

L'Autor: Alejandro Merletti ...qui era ?
Jove periodista i fotogràf italià que com molts d'altres va arribar, de més enllà de les nostres fronteres per a deixar-nos com a testimoni, algunes de les millors imatges antigues existents del nostre paisatge. Un cop més un estranger que ens ha aportat documentació gràfica i històrica molt important de la nostra ciutat... i no serà l'últim.

Entre d'altres imatges històriques que la seva retina va capturar;
El procés a Ferrer Guardia, condemnat a mort per un tribunal militar que ja havia dictat veredicte molt abans que el procés comencés. Tot plegat un procediment que van durar tan sols un dia del 1909.

Consell De Guerra Contra Ferrer Guardia 1909

Un altre foto d'en Alejandro Merletti, temps després:

Alcalá Zamora i Francesc Maciá.

Lloc on va viure: carrer Tapioles, cantonada Magallanes.



...així ho diu una placa en la façana d'un edifici,
que ara és una casa trista més.


Més info (antiga) (ABC, 23-01-69):


Més info (recent):
Merletti, el fotógrafo del medio siglo barcelonés.

Alejandro Merletti... l'home dels caramels... tot un personatge... un nom i una via més a investigar i/o a descobrir... si vols, clar.
.

9 comentaris:

Júlia ha dit...

Vam dedicar a Merletti no fa molt de temps una xerrada de CERHISEC. La seva casa, encara impressionant, està ara dividida en molts habitatges una mica atrotinats, des de casa meva, visc aprop, encara puc veure, però, la magnífica palmera del seu pati interior. La placa es va posar a finals dels seixanta, em temo que avui hi hauria més problemes pel fet que va morir a principis dels quaranta i sembla que, home conservador, havia mostrat simpaties vers el franquisme i a casa nostra tot es barreja. Fins i tot dedicar-li una xerrada va desvetllar alguna reticència, com va passar, encara més, amb el cas de Tarín Iglesias. Un fill seu va ser també un gran reporter gràfic, ignoro si algú continua actualment la tradició familiar. Malauradament no et donen massa facilitats, a arxius, diaris i museus, per accedir a les fotografies i reproduccions, així que en la darrera publicació de CERHISEC, on hem ressenyat la xerrada, no hi hem pogut posar massa informació gràfica per una qüestió econòmica. Imagino que qualsevol dia publicaran un recull oficial sobre el fotògraf, a l'estil del de Ballell i altres, els 'estaments oficials' o els periodistes 'cronistes oficials'.

Júlia ha dit...

Pel que fa a la moda, el meu pare va dur un temps, durant els cinquanta, com molts altres, aquest 'banyador integral' encara que en els darrers anys de la seva vigència ell i d'altres senyors ja se'l baixaven a la cintura, enrotllat oferint la visió dels pectorals masculins.

Júlia ha dit...

El cas de la fotografia, única, del procés a Ferrer, en el qual les fotos estaven prohibides, com en tots els altres, es va deure a un enginy inventat pel fotògraf, que el va amagar de forma molt curiosa, aconseguint aquesta imatge única.

David ha dit...

No coneixia en Merletti. Ara, les fotos que en mostres són impagables! Gràcies!

Anònim ha dit...

LA MEVA MARE FRECUENTAVA LA MARBELLA,I VA GARDAE TOTE LA VIDA UN BANYADOR VERMELL D'ESCOT MOLT ATREVIT,EL SEU PRIMER BANYADOR,QUE VA AMAGAR SEMPRE AL SEU PARE.AL VA COMPRAR EL ANY DE LA REPUBLICA,PER ENLLUERNA AL MEU PARE,DEIA...TOT EL VELL P.N.VA PARLAR D'AQUELL BANYADOR.
JUGANT....

Galderich ha dit...

Gràcies per posar nom a unes fotografies que coneixia i mai m'havia plantejat qui podia ser el seu autor.

La de Ferrer i Guardia impressionant per l'atreviment de prendre-la i les altres molt bones com a fotògraf.

Montse León ha dit...

Hola Jordi!!
Hoy paso por tu blog para decirte que te pases por el mio cuando puedas porque allí hay algo para tí. Espero que lo aceptes y recibas con la misma ilusión que yo.
Un besito. Montse

JoRDi JVR ha dit...

ei Júlia que bo! gràcies per tot el que ens expliques... costa molt d'asociar les imatges existents fetes d'aquest autor, que d'alguna manera fou home agraït al règim però tambè agradable ciutatà... com molts d'altres, clar...no te q veure.
I encara m'és molt curiòs él que l'autor que va conseguir a base de 'soborns' amb caramels i 'xuxes':
imatges impagables d'aquells temps.
...tot un gran mèrit ón segur darrera hi havia algo més.
Per sort la casa del Sec permaneix igual com a testimoni i espero no la canviin mai. Petons.

JUGANT... la teva mare amb aquell banyador vermell... va ésser la primera sex-symbol de BCN... sens dubte!. petons.

Mar-Giverny ha dit...

No lo conocía. La del juicio a Ferrer i Guardia demuestra que era alguien con mucha empenta. La casa dónde vivió si que es triste, el paso del tiempo, la falta de cuidado....
Petons.