30 de desembre del 2008

Joan Brossa (1919-1998)..."me'n vaig a peu"


Un record a en Joan Brossa, polifacètic Barceloní que avui fa deu anys va passar al mes enllà. Des-de aquí vull reflectir un petit homenatge a aquest gran Barcelonauta de cap a peus, i mai mes bé dit, doncs en Brossa coneixia molt la nostra ciutat, tal i com ha de ser: A PEU!.

Aquest es un fragment d'un article aparegut a L'Avui, ja fa un temps, i que vaig guardar-me en memòria. Quan el vaig llegir em vaig sentir molt identificat amb ell.

El pedestal són les sabates: Les sabates van ser sempre un dels objectes predilectes dels seus poemes objecte. Brossa canviava poc de sabates i de model, que repetia any rere any de les prestatgeries de Can Segarra, sabateria a la qual servava tota la seva fidelitat. Joan Brossa era el poeta del "me'n vaig a peu", que travessava tot Barcelona per seguir les reunions i compromisos amb els seus amics o per anar al seu estudi del carrer Balmes. Durant anys no va fer servir cap mena de transport públic, ja que a penes duia mai diners a la butxaca. O el duien els seus amics en cotxe o anava a peu, fins que Teresa Pàmies li aconsellà una targeta d'autobús per a jubilats que va acabar per convèncer-lo, i aleshores agafava el 31 des de Gal·la Placídia fins al carrer Gènova, que va ser el seu primer itinerari en bus, ja a mitjan anys 80.

(...) escrit per per Pilar Parcerisas a l'Avui el Dijous, 25 de gener del 2007.
Cruïlla del passeig de Gràcia amb la Gran Via de les Corts Catalanes

4 comentaris:

gabriel tren ha dit...

Bon Cap d´Anny i Feliç Anny Nou, del bloc amic de gabriel.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Moltes anècdotes de Brossa ens heu ofert en aquest homenatge. Brossa i Barcelona comparteixen la B majúscula inicial. Potser podríem muntar un itinerari per veure tots els racons que ha llegat Brossa a la ciutat?

Gràcies per participar!

The Damned ha dit...

Moltes gràcies pel comentari.
Doncs si, Histories i Llegendes de Barcelona es una obra realment encisadora i fascinant, a mi es la que em va fer agafar el cuquet per l’Amades i per l’Historia menys coneguda de Barcelona. Jo la vaig trobar de segona mà al carrer Llibreteria farà uns deu anys i llavors ja em va costar 15.000 pts els dos volums. De totes les maneres el llibreter del carrer Canuda sol ser car.
Mentres espero un nou post teu, rep una salutació.

Viatger ha dit...

Molt interessant, sempre vaig considerar al Brossa d'un altre galàxia!!

La foto del seu estudi ple a vesar de revistes i llibres , ja ho deia tot !!

Et torno finalment moltes de les visites que has fet al meu bloc, ja que crec que es el meu primer comentari al teu bloc, salutacions