17 de desembre del 2008

Francesc Carreras i Candi

(Barcelona, 1862-1937)
Llicenciat en dret a la Universitat de Barcelona el 1882, fou advocat, historiador i polític, tot passant per la recerca arqueològica, la geografia i l'excursionisme científic, el periodisme i la filatèlia. Fou cònsol de la República Dominicana des del 1900, acadèmic de Belles Arts de Barcelona des del 1920 i gerent de la Companyia per a la canalització de l'Ebre des del 1924.

Bust al Parc de la Ciutadella

Va col·laborar en la premsa amb els seus articles en diferents publicacions: -La Ilustració Catalana- (1896), -Las Notícias- (1919-30), -La Vanguardia- (1930-35) i va dirigir la -Revista Mercedaria- (1918).

A Francesc Carreres Candi, Barcelona li deu, entre moltes altres coses, la salvació de les Drassanes Reials, la destrucció de les quals estava ja decretada. El 1928 publicà -Les drassanes barcelonines, sos inventaris i restauració-.


La ciutat de Barcelona (1916)
Entre les seves nombroses publicacions destaca -La ciutat de Barcelona- (1916), que és un dels més complets i primers estudis històrics documentats sobre la formació urbana de la ciutat. Aquest llibre forma part dels sis volums de la col·lecció -Geografia General de Catalunya- (1908-18), obra que ell mateix dirigí.


La Universitat de Toronto ha escanejat un exemplar i l'ha posat a l'abast de tothom, lliure de "copyright" i totalment descarrega-ble en un PDF. Aprofiteu i baixeu-lo, que joies com aquesta no es troben cada dia...i menys gratis!

Aquí deixo els links per a gaudir d'aquest llibre fonamental per a la història de Barcelona:

· Visualització online en Flip Book.

· Descàrrega directa en PDF (83MB)

4 comentaris:

Galderich ha dit...

Ma n'alegro que es faci justícia recordant aquests erudits de tombant de segle que foren capaços de reivindicar llegats culturals que s'haguessin perdut.
Gràcies.

Júlia ha dit...

Òndia, que bé que es pugui llegir el 'Carreras Candi' sense haver d'anar a segons quines llunyanes biblios, mercès per l'enllaç, endavant amb el blog.

Anònim ha dit...

CARRERAS CANDI, AL TENIA COMPLETAMENT OLVIDAT.
QUIN GRAN HOME¡. GRACIES JUGANT,,,,,

Anònim ha dit...

Bon dia, m'interessa contactar amb vostè per tal de convidarlo a participar en un dels nostres programes. Si es tan amable posis en contacte amb mi al mail:
vmartin@barcelonatv.cat
Moltes gràcies