29 de juny del 2008

Restes de la Barcelona Jueva

Un interesant vídeo que mostra alguns de les restes de la presència de jueus a Barcelona en l'Edat Mitjana. En la seva majoria són pedres llaurades amb inscripcions hebrees, làpides que pertanyien al cementiri jueu que existia en la Muntanya de Montjuïc i que van ser utilitzades sense massa miraments per a construír edificis com el Palau del Lloctinent.
Gràcies a aquest vídeo ens serà mes fàcil localitzar algunes marques històriques al Barri Gòtic que costen de veure a primera vista.



Font i video: GARAITEZIN

5 comentaris:

Rita ha dit...

Molt interessant. Gràcies per fer-nos-ho conèixer!

El veí de dalt ha dit...

La de la plaça del rei no la sabia! Sempre aprenc coses noves amb vós! (Ja tinc el sabó)

Viatger ha dit...

Gracies al veí he arribat a tu. Molt interessant el teu web, i el que expliques . Es complementa molt amb el meu sobre Barcelona Pixel a Pixel.

Moltes gràcies per explicar-nos coses de la nostra ciutat. D'ara en endevant et seguiré.

Júlia ha dit...

Volia comentar que això de 'sense massa mirament' mostra la nostra visió del present, en el qual les pedres no costen tant d'obtenir. Era habitual reutilitzar pedres i làpides, la segona muralla de Barcelona esta farcida de làpides de tombes i monuments més antics i molt de marbre de Tarraco es va picar per fer calç més endavant. El conservacionisme és molt actual, abans, sense manies, una església es feia damunt de l'anterior.

JoRDi JVR ha dit...

Hola Júlia
Malgrat que avui dia les pedres no costen tant d'obtenir, la gran majoria de noves construccions es fan a base de formigó, plafons prefabricats, acer inoxidable i lamines de vidres fumats, et poso un exemple avere que opines: El hotel de la Plaça Espanya....un insuls edifici per un privilegiat emplaçament. Es cert que avui s'intenta conservar totes aquelles meravelles de temps passats com a patrimoni històric, però ja m'agradaria a mi veure una nova construcció a BCN basada en pedra esculpida com les que es feien abans. Tant disseny modern...cansa!
Saluts Júlia!