19 de maig del 2008

Vista de la casa Xifré, Setembre 1848

La primera fotografia que es coneix i que encara es conserva de Barcelona és aquest daguerreotip datat el setembre de 1848 conservat en el Museu d'Art Modern de Tarragona.
Fou realitzada de nou per la zona de Pla de Palau, repetint el que va fer Ramon Alabern el 1839 però en aquest cas no se sap qui en va ser l'autor, probablement un aficionat.
Aquest anònim daguerreotip es conegut com "Vista de la casa Xifré".
En la foto, de gran valor històric, es pot veure la Casa Xifré envoltada per la muralla de mar, abans de ser aquesta enderrocada.

Es així la fotografia existent mes antiga que es coneix de la ciutat, feta molt abans del pioner reportatge que va fer en Franck de la plaça de Pla de Palau.

NOTA:
La foto original està invertida horitzontalment i costa situar-la. Gràcies a un comentari de "epileg" us mostro com seria la ubicació real d'aquesta foto, que certament no va ser presa des de Pla de Palau , ja que mostra el cantó de la casa Xifré de Passeig d'Isabel II amb Pas de Sota Muralla.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola,

Crec que aquesta fotografia, tot i pertànyer a la Casa Xifré, està invertida horitzontalment i que en realitat en mostra la cantonada del passeig d'Isabel II i del Pas de Sota Muralla. Per tant la presa no estaria ubicada estrictament a Pla de Palau.

L'edifici vist des de Google Earth:
http://maps.google.cat/maps/mm?ie=UTF8&hl=en&t=h&ll=41.381295,2.183112&spn=0.001385,0.002511&z=19

Atentament,
Epíleg.

JoRDi JVR ha dit...

Si "epileg" , em costava ubicar-la be, ja que la foto original es així tal qual.
La cantonada es la clau.
Si es fa un flip horitzontal a la foto es veu ben clar que va ser presa des del passeig d'Isabel II i del Pas de Sota Muralla, i no surt el Pla de Palau que quedaria cap al fons.
Gracies!

Anònim ha dit...

El daguerotip va ser fet per Josep Moragas y Tavern. Esta dipositat a l'arxiu per donació de la familia.

JoRDi JVR ha dit...

Bona aportació Òscar, pensava que es desconeixía l'autor de la foto...investigaré mes sobre el tema.
Saluts!

Dreadful ha dit...

Ja se que fa molt de temps d'aquesta entrada però amb Google Street View ja no en queda cap mena de dubte i ens podem situar davant del terrat des d'on es va fer la foto:

http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=41.3809,2.181711&spn=0,359.998562&t=k&z=20&layer=c&cbll=41.380992,2.181786&panoid=TvFfnbP-7DKTaT27fk3Uvw&cbp=12,98.52,,0,2.02

JoRDi JVR ha dit...

Gràcies Dreadful, has tingut una bona idea, realment no hi ha dubte i aquest es l'enquadrament exacte de la foto. Quan vaig fer el post encara no existia el "Street View", una gran eina... no vegis com avança la tècnica ;-)
A la placa del daguerreotip original, la imatge va quedar plasmada invertida horizontalment per l'efecte mirall, degut a la tècnica que es va utilitzar... en poc temps tot aixó ho van anant millorant....com el google maps ;-)