4 d’abril del 2008

Geografia esborrada de la Barceloneta


Molt bona la idea que han tingut aquest grup de veïns de la Barceloneta creant aquesta web, realitzada sense cap ajuda econòmica institucional o privada, on conviden a seguir un tour melancòlic per refrescar la memòria i recordar alguns dels llocs emblemàtics i desapareguts d'aquest mariner barri Barceloní.

http://www.geografiaesborrada.net

Des d'aquí es pot descarregar un mapa senyalitzat amb algunes localitzacions de llocs desapareguts i explicacions per fer una visita guiada...una passejada explorant o recordant on estaven aquells racons esborrats per sempre de la Barceloneta.
Fins fa pocs dies també es podia descarregar, del mateix web, un àudio-tour en mp3 per a ser escoltat mentre es fa l'itinerari, explicacions i musiques relacionades :
"Passeja't pel barri amb els teus auriculars, i deixa't portar per les històries, imbueix-te..."
...espero que el tornin a penjar aviat en la web i que algú més prengui nota d'aquesta brillant idea.

Aquesta re-novadora i interessant iniciativa té com a finalitat mantenir viva la memòria històrica de la zona, a la vegada que es denuncia com ha anat l'evolució del barri que s'ha convertit en turístic i per persones d'alt poder adquisitiu, oblidant als veïns de tota la vida.

Com a record deixo aquests magnífics vídeos, que he trobat al Youtube, amb imatges antigues de la Barceloneta, un dels barris que més s'ha transformat de tot Barcelona.


Autor dels videos: "davidacoco"
http://es.youtube.com/user/davidacoco
...Com éll bé diu: "Barceloneta, linda Barceloneta".

En la seva plana de Youtube es poden veure molts mes vídeos dedicats a la típica festa de "ELS COROS DE LA BARCELONETA". Una tradició que any rere any, cada divendres de la Segona Pasqua, recorre els carrers d'aquest barri. Uns típics cors i la seva particular cercavila a ritme de samba-gitana-pachanga.


El que jo mes enyoro de la antiga Barceloneta es:
- Els banys de Los Astilleros, Sant Miquel i Sant Sebastià.
- L'antic Aquàrium i la seva circular sala de vitrines.
- L'entrada, de cap a fi, de tot el "Rompeolas".
- Els antics "merenderos" i els cambrers afora donant la "barrila".

...i la frase del dia:
Hi ha moltes Barcelones que malauradament han desaparegut i n'hi ha d'altres que per sort han passat a la història. Però el que és més difícil és que desaparegui l'esperit d'una ciutat.

2 comentaris:

El veí de dalt ha dit...

I recordes quan el tren del port tallava el barri i l'aïllava de la ciutat?

JoRDi JVR ha dit...

Suposo que et refereixes a les vies de la part antiga de la estació de França ja derruïda, certament els deixava aïllats..nomes es podia passar per la part del passeig cap a plaça Palau.
Saluts Veí