2 de febrer del 2008

4 barres, Montjuïc

Tot un símbol català




Les quatre columnes jòniques de 20 metres d'alt i més de dos metres de diàmetre que va dissenyar el 1919 Puig i Cadafalch, simbolitzaven les 'Quatre Barres' de la Senyera. Aquestes van ser demolides l'any 1928, durant la dictadura de Primo de Rivera, per ser una icona de la catalanitat.



Estaven situades a la plaça Carles Buhigas, situada al final de l'avinguda Maria Cristina, entre l'avinguda de Rius i Taulet i el Palau Nacional, just darrere l'actual font lluminosa de Montjuïc.

Actualment hi ha un polemic projecte per reconstruir-les però encara no esta clar quina serà la seva ubicació definitiva.
Les noves esmentades columnes seran una rèplica de les que ja existien, "exactament iguals, tot i que s'utilitzaran materials nous". És a dir, en comptes dels totxos d'argila que es van utilitzar el 1919 s'optarà per construir-les amb "pedra natural", recolzades mitjançant "varetes d'acer".



Jo també les vull al seu lloc original!

2 comentaris:

El veí de dalt ha dit...

Sembla que mai s'han trobat les columnes originals (tot i que he sentit a parlar que algú tenia un capitell jònic en un jardí privat). El que no dius és que el projecte de Cadafalch contemplava coronar les quatre columnes amb unes estàtues que simbolitzaven victòries alades, segons projecte de Manuel Vega. Això era massa per Primo de Rivera, que el 1929 preveia fer l'Exposició Internacional a Montjuïc.

JoRDi JVR ha dit...

Veí...un cop mes gracies pel teus comentaris.
Es ben cert el que dius, en el docu de tv3 que he penjat, parlen del projecte que tenien pensat fer.

Aqui pots veure un dibuix de com era la proposta original amb les columnes coronades amb estàtues de victòries alades:
http://img518.imageshack.us/img518/4616/columnasya5.jpg

I aqui una proposta mes actual diferent i que de ben segur a mes d'un tocaria els collons.
http://personal4.iddeo.es/ret004zf/Quinesbarres.jpg

Salut company!