8 d’octubre del 2009

80 anys de semàfors.

Una barreja de sentiments d'amor i odi desperten aquests coneguts aparells que mai dormen i configuren part del mobiliari urbà. Estem tant acostumats de veure'ls i també patir-los que gairebé son com un acte reflex mes de la nostre rutina quotidiana.


Mostra un mapa més gran

El primer semàfor de Barcelona es va col·locar a l’encreuament dels carrers Balmes i Provença el dia 1 d'agost de l'any 1929 aprofitant l’Exposició Universal del 29.

Un primitiu aparell de rellotgeria, al qual cada dia s’havia de donar corda i que es posava en verd quan un vehicle trepitjava una franja de goma que creuava el carrer.



Tot plegat 80 anys fins a arribar als temps d'avui, va ser un procés lent i una implantació molt pausada.

Cruïlla Balmes-Pelai anys 30

"Això no té cap futur" deien els recelosos barcelonins per aquells temps i encara fins a anys 50's o 60's i ja amb una potent circulació cada cop mes creixent no s'en podien veure gaires a molts punts conflictius de la ciutat.

La Rambla vista des-de Colom anys 40.

Els temps canvien i la tècnica ha millorat molt, actualment existeixen uns 34.000 semàfors repartits per tota la ciutat i ben aviat anirem veient com tots els semàfors que coneixem aniran modificant el seu disseny.

Els nous seguiran sent grocs però perdran la visera, seran plans i canviaran d'aparença, molt mes moderna però també molt mes freda i trista a la vista.
El seu llum serà format de varis punts lluminosos de leds, un sistema molt més potent, eficaç, net i segur que l'actual bombeta que demès estalviarà energia. Tot i que ja fa temps que existeixen semàfors de leds -s'en poden veure a bastants punts de la ciutat- els nous seran més "intel·ligents" i tindran més prestacions tecnològiques. Els armaris reguladors de trànsit portaran receptor Wi-Fi, cablejat de fibra òptica, incorporaran altaveus per in vidents que és podran activar mitjançant comandament a distància, tindran plaques fotovoltaiques i una bateria que permetera segueixin funcionant ininterrompuda-ment en casos de tall de fluid elèctric evitant així el caos circulatori en temps de tempesta com sol passar sovintment.


El 35% dels semàfors existents de la ciutat ja tenen més de 10 anys, i alguns arriben als 25 o 30 anys d'antiguitat. Encara podem contemplar un d'aquells antics semàfors dels anys 1940 conservat simbòlicament a la cruïlla del carrer Comte d'Urgell amb Londres, i Buenos Aires.


12 comentaris:

Júlia ha dit...

Interessant. Recordo el que va costar que posessin prou semàfors al Paral·lel i com passàvem jugant-nos la vida i aturant-nos en una petita vorereta que hi havia al mig.

De vegades encara no els fem massa casa, la veritat.,

Alex Brown ha dit...

Molt interesant.

Passejo a diari per davant del semafor dels anys 40 del carrer Urgell. Sempre m'habia preguntat de quina epoca seria.

Recordo que fa uns anys per la nit, encara funcionaba el fanal que porta a sobre aquest vell semafor, donaba una imatge clasica i molt romantica del carrer.

espero que el segueixin conservant i que de pas el netegin una mica dels gargots dels cuatre idiotes de sempre.

Xavier Caballé ha dit...

A Terrassa últimament els han renovat i ara són de leds, amb un disseny certament agosarat.

Galderich ha dit...

És curiós com un mobiliari urbà pot estar tant denostat i estimat a l'hora. Què faríem sense aquests semàfors que han fet els 80 anys!
Una vegada més un molt bon article!

Jordi Cirach ha dit...

Barcelona ha canviat tantíssim des de aquest últims anys... és una ciutat que ara s'ha posat de moda!

Interessant blog, m'ha agradat força!
Espero que també t'interessi el meu:)

L'imperdible de ℓ'Àηimα

David ha dit...

És el primer cop que llegeixo aquest bloc i el trobo molt interessant. M'agrada molt tot el que tingui a veure amb la Barcelona popular que sembla que els polítics tenen ganes d'esborrar per sempre.
El voldria demanar permís per posar el teu bloc en la llista d'enllaços del meu.

Marta ha dit...

No en valorem prou la seva importància fins el dia que deixen de funcionar.

olga ha dit...

acabo de descubrir aquest blog, jo navego per altres tipus, pero soc una enamorada de Barcelona...mol, mol interesant!!

olga ha dit...

gràcies x deixar un comentari al meu blog...i contenta per "provocar bones sensacions" aquestes petites coses son las que fan la vida mes agradable no?. per cert he posat unes fotos de la Boqueria ainssss es una pasada aquest mercat no troves??
Adeu

Mar-Giverny ha dit...

Com cambia tot. Un post interesant com tots els teus.
Salutacions

johnny ha dit...

Felicitats per el blog, un veritable treball de investigació.
El contigunt té molta qualitat. Amb el teu permís consultaré el teu blog per documentar alguns post del meu.
Salutacions

Montse León ha dit...

Hola Jordi, me alegro de tenerte conmigo, estoy empezando y me queda mucho que aprender, te felicito, el blog es estupendo, un beso.