Passeig de la Mare de Déu del Coll n.79
Situada al costat del Parc de la Creueta del Coll es troba la finca Sansalvador, obra inacabada de Josep Maria Jujol i Gibert (1879-1949), el deixeble més destacat d'Antoni Gaudí.
El propietari de la finca, el doctor Sansalvador, volia fer-hi una casa d'estiueig i va encarregar el projecte a Jujol l'any 1909, un dels primers encàrrecs que Jujol va rebre com a arquitecte.
La intenció del doctor Sansalvador era destinar el solar de baix -amb façana al passeig de la Mare de Déu del Coll- a la seva residència d'estiu i, al solar de dalt -amb façana al carrer Pineda-, construir una torre per llogar.
El projecte de Jujol constava d'un habitatge per al porter -a la part baixa del solar-, un jardí de muntanya i una torre d' estiueig a la part més alta. Les obres s'iniciaren l'any 1909, per la façana del passeig de la Mare de Déu del Coll, amb la construcció d'un mur de contenció, l'escala d'accés i l'habitatge del porter.
L'AIGUA RADIAL
Durant les obres es va practicar un pou al terreny per proveir-lo d'aigua.
En analitzar l'aigua, s'hi van trobar rastres negligibles d'activitat radiològica, i com que en aquella època de noves descobertes científiques -feia pocs anys que Marie Curie havia aconseguit els premis Nobel de física i química- hi havia qui pensava que la radioactivitat era bona, es va decidir exagerar les propietats de l'aigua per explotar-la i comercialitzar-la amb el nom d’Agua Radial, canviant així el sentit del projecte original de la finca.
Jujol va practicar una sèrie de galeries subterrànies per accedir millor al pou i situar-hi la planta envasadora.
Tot això va ajornar definitivament la construcció de la torre d'estiueig de la família Sansalvador, de la qual avui tan sols en resten el fonament i una sèrie de pilastres d'obra situades a la part alta del solar.
L'any 1917, Jujol va construir al solar de dalt, amb façana al carrer Pineda, la casa Queralt que la propietat va destinar al lloguer.
Al cap d’uns anys, el pou d’aigua es va assecar i el negoci es va acabar, i els hereus del doctor San Salvador es van desinteressar per la finca.
Després de dècades d’abandonament van cedir la finca en estat ruïnós a l’Ajuntament de Barcelona, el qual encarregaria la seva restauració.
Avui he tingut l'ocasió de visitar la finca, ja totalment restaurada, en les seves jornades de portes obertes amb motiu de la Festa Major dels Barris del Nord.
Pròximament serà la nova seu del Taller d'Història de Gràcia, el qual obrirá l'espai mitjançant un règim de visites.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
13 comentaris:
MOLT BO EL TEU COMENTARI,JO CONEC EL INDRET.ESPEREM QUE LA RESTAURACIO ACABI BE. JUGANT AMB B..........
Gràcies JUGANT AMB B..........
Pel que vaig veure en la meva visita, la finca està totalment restaurada i ha quedat molt bé, ho pots veure en algunes de les fotos que he posat...falta per veure l'ús que en farán d'ella.
Quantes coses que desconeixem de la nostra pròpia ciutat! M'alegro d'haver descobert aquest bloc, on puc descobrir indrets desconeguts!
Hola Jordi !! ... Et felicito per tota la Informació visual que pots arribar a conseguir o que tens al teu abast, tan en aquest post com en anteriors.
Molt bon comentari. Per cert, que en saps de la rel.lació que pugui existir entre aquesta finca i la que es troba al tocar de Vallvidrera anomenada, també, Torre de Sansalvador?
(eloi babiano - taller d'història de gràcia)
Eloi, primer de res vull felicitar-te per el teu programa a Radio Gràcia "Cantonada memòria" el qual he seguit via la vostra web de podcast i que recomano a tothom :
http://www.tallerhistoriadegracia.cat/categoria/r%C3%A0dio/cantonada-mem%C3%B2ria
En quant a la Torre de Sansalvador poca informació es pot trobar al seu respecte, però sembla ser que també fou un encàrrec de la família Sansalvador, l'any 1905 construïda per l'arquitecte Antoni Coll i Font ....així ho expliquen en el nomenclator de BCN:
http://w7.bcn.es/nomenclator/www_nomenclator.ficha?codic=701200&idioma=0
Es veu que aquest doctor Sansalvador tenia moltes peles, ben segur que alguna casa mes deuria tenir apart d'aquestes. Poca cosa mes he pogut esbrinar d'ell i la seva família, només com a apunt anecdòtic he trobat que va deixar en herència la finca a les seves 3 germanes, les quals tal com pots veure en alguna foto que he penjat eren "tres solteronas nada agraciadas" així ho explica un descendent del doctor "Jordi Prats".
http://www.upc.edu/web/tallergaudi/nova/fitxers_noticies/30.pdf
Gràcies per visitar-me, Saluts d'un gracienc des del Carrer Gran!
Jordi, soc Eloi, de nou. M'agradaria posar-me en contacte amb tu. Et deixo el meu e-mail per si vols contactar. Salut.
eloi@gracia.mesvilaweb.cat
la zona montañosa de la ciudad (por arriba de la plaza Lesseps) fue lo mejor de Barcelona a principios de siglo. Por desgracia el urbanismo semirural-semiurbano de bosques, jardines, huertos y casitas o palaus ya solo lo podemos conocer por fotos. En el "fons fotogràfic Salvany" hay fotos de casas y jardines de los barrios de el putxet, el coll, guinardó, vallcarca, pedralbes, sarrià, st gervasi, horta... Muy recomendable http://mdc.cbuc.cat/cdm4/browse.php?CISOROOT=/bcsalvany
El "fons fotogràfic Salvany" es realmente bueno....
Emilio te recomiendo tambien visites esta dirección:
http://mdc.cbuc.cat/cdm4/browse.php?CISOROOT=%2Fportalarca
o donde encontraras un monton de revistas viejas con mucha información
m'ha agradat molt i està molt ben documentat. Ho desconeixia tot plegat.
Hola. El Dr Sansalvador era mi tío bisabuelo. La foto que indica de las tres hermanas (Paula, Mercedes y Dolores) no corresponde a ellas. Tengo una foto de ellas con el Dr Sansalvador si le interesa.
Hola us podeu posar en contacte amb mi - Josep Maria Contel President Taller d'Història de Gràcia - tallerhistoriagracia@gmail.com
moltes gracies
Estimat Jordi,
Moltes gràcies per publicar aquesta informació tan poc coneguda i interessant! M'agradaria preguntar-te si recordes on vas extraure les fotografies antigues que apareixen en aquesta publicació, ja que no les trobo a cap fons històric. Em pots respondre en privat, gràcies. Jordi GH
Publica un comentari a l'entrada