18 de juliol del 2008

Treballs arqueològics a Lesseps

Tal com deia la noticia del Periódico: Una fossa comuna a Lesseps.

S'ha trobat una fossa comuna, d'origen encara incert, amb uns quants esquelets amuntegats, uns 12, enterrats entre calç viva a pocs metres sota terra, just a uns 3 metres del quitrà que a diari trepitgem centenars de vianants.

Ja se sap que el subsòl de Barcelona es un enorme cementiri i aquesta troballa es una mostra més del que es va descobrint de tant en tant quan aixequen algun carrer de Barna per fer alguna remodelació.

Aquesta fossa, descoberta en les eternes obres de la Plaça Lesseps, es troba situada just a un costat de la Ronda General Mitre entrant al carrer de Septimània, a pocs metres del Metro parada Lesseps i a uns 150 metres de l'església d'els Josepets.


Avui, justament aquesta tarda, he pogut verificar el treball de camp d'els arqueòlegs amb aquestes fotos que aquí us mostro.


Un equip de 2 nois i 2 noies que amb molta cura i devoció netejaven i classificaven tots els ossos trobats.



Vàries hipòtesis es remenen sobre l'origen d'aquests cadàvers que sembla ésser foren llançats, amuntonats i enterrats en calç viva.




Fins que no s'analitzin aquests ossos no se sabrà la seva procedència.


Per l'antiguitat de les restes s'ha descartat que siguin víctimes de la guerra civil i tot apunta a que podrien ser morts a causa d'una de les epidèmies de pesta que va patir Barcelona, concretament en el segle XVII.


Degut a la proximitat de l'església d'els Josepets es podria tractar de cadàvers de membres de l'antic convent afectats per l'epidèmia.


També degut a que la zona fou escenari de "la guerra del francès" és possible que aquests cossos tinguessin relació amb aquest fet històric.
...a saber!


Quan es retirin completament els ossos, començarà la investigació al laboratori i s'aniran dissipant les incògnites.

Tot aquest post està dedicat al Veí de Dalt, l'unic que té collons de parlar de desideràtums, morralles, panegírics i altres galindàines sobre el món màgic (i tràgic) de la literatura, l'erotisme i l'actualitat més prosaica i lúdica amb una visió(cons)tructiva, irreverent i desimbolta....saluts veí!

9 comentaris:

El veí de dalt ha dit...

Collons Jordi! Em dediques un post on parles de morts i esquelets! Juàs! Que em vols enterrar en vida?

És broma...merci, company. Per cert, sabies que a l'església dels Josepets hi ha una placa que recorda que allí va ser enterrat Jordi de Hesse-Darmstadt, un virrei austriacista que defensà la ciutat durant la Guerra deSuccessió i q ue va morir en un assalt a Montjuïc el 1705, al capdavant de les tropes que la van conquerir al virrei borbonic del moment?

JoRDi JVR ha dit...

JAJA veí, un pel macabre si que es el post...aviam si així s'espavilen els teus "cadàvers exquisits".
Tens raó, coneixia la historia del príncep Jordi, un personatge ben curiós, un heroi que se li ha fet poca justícia en la història de Catalunya.
Aquí et deixo un vídeo on pots veure un resum de la seva vida.

http://es.youtube.com/watch?v=V7qVO3ggnP8

saluts company!

Júlia ha dit...

Són freqüents aquestes troballes a prop de les esglésies, quan van fer obres al Raval es van trobar moltes restes al volt de Sant Pau del Camp, a la pel·lícula En construcción es recull.

Precisament va costar molt que la gent s'acostumés a fer enterraments a cementiris allunyats de les esglésies, sembla que quan feia calor era horrible la pudor, amb tants morts amuntegats a les sagreres, el Baró de Maldà en parla.

Tinc un llibre que vaig trobar als encants, 'les catacumbes de Barcelona', dels anys vint, on un periodista parla, entre d'altres coses, d'un cementiri que hi ha sota l'església de Lesseps, pràcticament unes veritables catacumbes, no sé pas com deu estar ara tot això, aviat en parlaré al blog.

Anònim ha dit...

Vaig descobrir aquest bloc tan interessant fa uns dies. Enhorabona! El seguiré. Pel que fa a la plaça Lesseps, hi vaig viure a prop de petita, quan tot l'espai que ara és la plaça Lesseps eren dues places: a) pl. Lesseps, una plaça allargada, a l'extrem de la qual hi havia l'església i b) una plaça més aviat quadrada que es deia "plaza de la Cruz", però que no tenia cap creu, era una plaça de terra sense res, on es feien els focs artificials de la festa major de Gràcia i on muntaven "cabaliitos" de tant en tant. Les dues places estaven separades per una masia amb un hort.

JoRDi JVR ha dit...

Júlia, molt interessant el que expliques de les catacumbes sota Lesseps, que bó seria poguer visitar-les..ja tinc ganes de veure el teu escrit al teu blog.

Lectora corrent, gràcies! jo també acabo de visitar el teu blog i m'ha agradat molt..et seguiré visitant!
També et dono les gràcies per contar els teus records de la plaça Lesseps un lloc de BCN que ha cambiat molt en el pas del temps (massa potser) i del qual soc veí.
En quant al mot "plaza de la Cruz" et remeto aquest link on hi podrás trobar informació per veure d'on prové el nom:
http://graciapedia.gracianet.cat/wiki/pla_a_de_la_creu

Saluts!

Anònim ha dit...

Ya que hablamos de muertos, alguien sabe donde estuvo el cementerio de la vila de Gracia?

JoRDi JVR ha dit...

Emilio,
Habia un cementerio en la c./Riera de San Miquel, justo donde hoy está el col·legi públic Josep M. Jujol. Tambien se dice que en ese lugar habia una ermita
dedicada a Sant Miquel que se utilizó com a capilla del
cementerio...este es uno de ellos quizas el mas reciente.
En el cementerio dels Josepets antiguamente se enterraban religiosos y nobles.
Si me dejas tu email te envio un pdf donde se habla extensamente del tema. "ON ÉS (O ERA) EL
CEMENTIRI DE GRÀCIA ?"

Anònim ha dit...

Jordi, de momento nadie me ha sabido decir donde estaba el cementerio de Gracia. Me encantaria leerlo. emiliogomez1980@yahoo.es

Unknown ha dit...

Bon dia Jordi, Primer de tot, m’agradaria felicitar-te pel teu blog, es difícil trobar-ne un de tan complet i amb aquesta qualitat!! Em vull posar en contacte amb tu perquè estic escrivint un article sobre la Barcelona oculta i m’agradaria demanar-te permís per a utilitzar alguna de les teves fotografies. Et faria arribar un link de l’article un cop for publicat per si t’interessés llegir-lo o per si volguessis que es realitzés algun canvi en les fotografies que hagués elegir, doncs obviament n’ets el propietari. Et pots posar en contacte amb mi a través del meu email (bobcat123@gmail.com). Gracies!! Atentament, Matthew