1 de març del 2008

Sant Medir

Com es costum cada 3 de març es celebra al barri de Gràcia la tradicional festa de Sant Medir, sant màrtir i pagès que visqué cap a l'any 303 a Sant Cugat del Vallès, on s'hi troba l'ermita d'origen romànic que porta el seu nom.

Aquest any cau en dilluns, dia feiner, això no impedeix que el carrer gran s'ompli de gent esperant amb bosses obertes la pluja de tones de caramels que llençaran les colles desfilant pel carrer Gran de Gràcia.

Grans i petits podem gaudir d'aquesta festa que any darrera any es celebra gràcies a un forner que un temps passat es va establir al carrer gran i va iniciar aquesta dolça festa.

Aquest forner barceloní i devot de Sant Medir, Josep Vidal i Granés (1803-1856), visqué al carrer gran de Gràcia numero 111 i fou allà mateix on va establir el seu forn.
Cap a la dècada de 1830 en posar-se malalt, va fer la promesa d'anar en pelegrinat-ge a l'ermita de Sant Medir, si es posava bo.
Un cop curat, un 3 de març va anar a complir el vot dalt d'una cavalcadura. De tornada, i acompanyat d'algun instrument musical, va anar repartint llaminadures entre els mes menuts. Aquest romiatge el va anar repetint durant els anys següents i poc a poc s'hi va anar afegint familiars i amics que l'acompanyaven, fins a establir una primera colla, i en passar els anys poc a poc si varen anant afegint diverses colles d'altres barris de Barcelona creant aquesta tradició fins i tot desprès de la seva mort a l'any 1856.

Des del 3 de març de l'any 1957 una placa commemorativa recorda Josep Vidal, a la façana on estava la casa on va habitar i morir, al carrer Gran de Gràcia 111.



Així doncs els veïns de l'antiga Vil.la de Gràcia esperem que gaudiu un any mes d'aquesta bonica i dolça festa que fa mes de 170 anys va iniciar aquest singular forner.
...porteu bosses! i tindreu caramels per tot l'any.

Obre la desfilada la banda de la unitat muntada de gala de la guàrdia urbana.


Seguidament s'hi poden veure, muntats en carrosses, algun polític, o el mateix alcalde de vegades acompanyats d'algun personatge popular. Aquest any coincidint en època electoral crec que mes d'un polític podrem veure llençat caramels per guanyar vots.

Aquí podeu veure en Joan Clos que va desfilar, donant la nota, muntat a cavall l'any 2000.


En aquesta foto podeu veure a Jordi Hereu l'any passat.


Desprès ve el continu desfilar de les bandes populars i les carrosses o camions de les colles carregades de sacs de caramels i la gent embogida recollint els dolços al vol o del terra, fins i tot d'alguna cagada de cavall...no sols els mes menuts, mes d'un iaio es pot veure fent esforç embogit per recollir el màxim que se'n pugui portar.


Els veïns del carrer, posen des d'els balcons, paraigües oberts cap per avall per recollir els caramels que van llençant els camions de les colles.




La desfilada dura mes d'una hora i cap a la meitat acostumava a desfilar una camioneta amb la imatge del sant, coberta amb una cúpula transparent, a la qual tothom tirava caramels tot fent punteria. Donaven cops de caramel tant fort que mes d'una vegada quedava malmesa, fins el punt que l'any passat ja no van passejar la imatge de Sant Medir.



Al final el carrer queda tot cobert de caramel xafat i seguidament els ultims en desfilar son el servei de neteja a cops de mànega
....i fins l'any que ve.