Fa alguns anys al final de les Rambles, just mirant a mar a costat esquerra, on ara hi ha la passarel·la que va cap al Maremàgnum, flotava en aigües del moll de Barcelona, una reproducció feta de fusta, quasi real, de la caravel.la de Colom i que va romandre en aquest port fins a l'any '87 o principis del '88.
Era una estampa tipica de Barcelona, un antic vaixell flotant amarrat al moll de la fusta i que jo gaudia veient quan era un menut.
Un dia del passat recordo llegir la trista notícia en el periòdic, dient que la caravel.la del port va ser destruïda, cremada per alguna animalada o gamberrada i al poc temps que les seves restes fóren desballestades a causa del lamentable estat que van quedar.
Per a mi era un símbol molt preuat del port de Barna, igual que les "Golondrines" o el "Rompeolas"... em va saber molt greu la seva desaparició.
Poques dades fidedignes es poden trobar per internet referents a la reproducció de la Nao de Colom de Barcelona, la "Santa María" i del seu trist destí final.
Aquí recopilo algunes de les poques dades que circulen a la xarxa, referents a aquest emblemàtic vaixell de barna...pendents de ser verificades per a mi o qui calgui.
De l'origen del vaixell es diu :
· "tengo entendido que el ministerio de la Marina encargó a los astilleros de Cádiz en 1928, la construcción de una reproducción de la Santa María para la exposición Iberoamericana que se celebró en Sevilla al año siguiente. Una vez finalizada la exposición ignoro dónde fue a parar la carabela....Por otro lado no sé si alguien sabe desde qué año se ubicó la carabela en el puerto de Barcelona, donde estuvo muchos años. ¿Es posible que se trate de la misma carabela?
· "Se construyó para una película y no era muy fiel a la realidad...en realidad era eso, un barco de película poco fidel a la realidad, pero que se quedó como reclamo turistico."
(altres llocs diuen que era bastant fidel a la realitat)
Del destí final de la Nao es diu :
· "Atentado de Terra LLiure en contra del simbolismo hispanico el 13 de junio de 1987: colocación de dos artefactos explosivos a la reproducción de la carabela Santa María, en el Muelle de la Madera de Barcelona" "Se trataba de una bomba de fabricación casera, formada por una cantimplora que contenía nueve kilos de cloratita y un activador retardado."
· "Sufrió un incendio que no la destruyó, pero tanto tiempo en el puerto degradó la madera, se argumentó que era irrecuperable y luego la hundieron"
· "En cuanto a la carabela de Barcelona, parece ser que con el mismo problema en el "maderamen" (Maremagnum)¿? durante las reformas que sufrió la ciudad a consecuencia de los JJ.OO. de 1992, fue retirada del lugar. ¿Alguien sabe si es cierto que ante lo costoso que resultaba retirarla del lugar, se optó por hundirla unos cientos de metros más lejos del muelle?" -------> OSTIA!
· "a principios de los noventa tuvo un incendio provocado, creo que había cuestiones politicas por medio, sufrió daños pero no irreparables, pero de nuevo politiqueos hicieron que no se reconstruyera, se que se hundió, pero no recuerdo si fué durante un traslado, o se hizo de manera premeditada. De todas maneras lo que si recuerdo que había una oposiciòn a la reconstrucción por la falta de fidelidad a la realidad por una parte y por otra por motivos politicos"
També es diu que les seves restes temps desprès es van traslladar i re-construir l'any 1992 a la ciutat de Kobe (Kyodo) al Japó...???
Blog de l'autor de la foto (i mes info al respecte):
http://quotidianitats.blogspot.com/
Aquesta es la existent Caravel.la Santa Maria de Kobe (Japó)
En altres webs diuen que encara es pot visitar a Barna, com un reclam turístic!... crec que la confonen amb una reproducció a mes petita escala que hi ha al Museu Marítim.
Desprès de tantes hipòtesis del que va succeir, nomes puc dir que per a mi era una bonica imatge del port de Barcelona, que recordo amb nostàlgia des de petit.
En aquells temps jo no sabia ben be que aquella caravel.la de Colom tenia tal simbolisme polític, hispànic i racial ni tot el que allò comportava. Nomes la veia com una èpica embarcació de pel.licules de pirates , i encara que no vaig pujar mai en ella, em quedava embadalit contemplant-la des de fora, mentre imaginava mil i una història...tant m'agradava que mes d'una vegada em vaig fer una rèplica personal, recordant la seva figura...una maqueta casera a base de escuradents encolats, de la "Santa Maria" del port de BCN.
Imatge souvenir del '72
Imatge torera souvenir del '85
La llegenda continua, però aquesta és la història de l'autentica nao de Colom, la caravel·la Santa Maria. :
Colom va llogar la "María Galante" a Juan de la Cosa, un armador cántabro, i la va dirigir amb un altre nom, el de Santa María. Aquesta caravel·la permetia la presència de 40 tripulants (entre ells una dotzena de mariners bascos) i era la més gran i pesada de les tres. Va encallar enfront de la illa de L'Espanyola i amb les seves restes van construir el "Fuerte de Navidad".
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
6 comentaris:
Per afegir més llegenda i misteri... Un vaixell exactament igual està situat al Port de Kobe (Japó), i fou instal·lat l'any 1992. A més, al costat hi ha una escultura amb clares reminiscències gaudinianes. Fou allà on va anar a parar la caravel·la en comptes de desballestar-se? Aprofitant el teu post, n'he escrit un al respecte.
Felicitats pel bloc i a veure si t'animes a escriure més entrades!
Hi ha una altra reproducció d'una de les naos de Colom a Galícia...osti, ara no recordo el nom de la ciutat; prop de Vigo; molt turística. Hi pensaré.
Jo de molt menut hi vaig pujar dos cops, al vaixell aquest. Em consta que tinc (no sé on) una postal on hi surt la caravel·la.
Hola,
M'heu picat la curiositat doncs també vaig pujar de petit i he cercat informació. He trobat una pàgina on em confirma els llunyans records que tenia.
Al 1991 va ser reconstruida i venuda al Museu Martím de Kobe. La van reconstruir bé, encara que per als japonesos la van construir nova, doncs va viatjar des de Barcelona fins al Japó pel mar.
També té una llegenda negra doncs el 2004 va patir un incendi que va destruir la meitat de la nau.
La pàgina en questió és http://search.japantimes.co.jp/member/member.html?nn20040418b2.htm
Hola David,
Jo també vaig veure aquesta web que indiques i crec que es l'únic lloc a tota la xarxa que vaig veure que deien que el vaixell provenia de Barcelona.
Es molt segur que sigui la mateixa Nao que teníem aquí a Barcelona reconstruïda .
Lo estrany es que aquí no se'n hagués parlat que la van vendre als japonesos
Si vols veure mes dades de la Caravel.la de BCN et convido que visitis un altre fil que he obert referent a la Nao a Bdebarna
http://www.bdebarna.net/v1/mapa.php?mapa_id=66&historia=1954
Gracies pels teus comentaris.
Bueno, pues para que os aclaréis sobre qué barcos son los de estas fotografías os pongo este comentario :
Fotos 1, 2, 3 y 4: carabela de 1929-1945 (hundida por accidente en 1945 mietras se la transportaba para ser reparada. Aparentemente se hundió frente a la Costa Brava, en Arenys de Mar).
Fotos 5, 7 y 8: esta es nuestra nao, la "carabela" de nuestra infancia. botada en 1950, retirada del muelle en 1990 después de años de atentados incendiarios y finalmente desguazada en secreto en 1994 en los astilleros Vulcano (hoy en día estos astilleros se llaman Unión Naval Barcelona).
Foto 6: La carabela botada en 1991 por el japonés Haruki Kadokawa. En 1992 hizo el viaje de Barcelona a las Bahamas y de las Bahamas a Japón, destino previsto inicialmente por Colón. Desde entonces está expuesta en Kobe, Japón, pero sufrió un incendio en 2004 (¿accidental? no se sabe...).
Tomad, este artículo atestigua del desguace de nuestra querida "carabela" (que era "nao" en realidad, pero quién nos lo iba a explicar cuando éramos pequeños...):
http://hemeroteca.lavanguardia.es/previewPdf.html?id=34412367
Triste e inmerecido final... que sepas que te llevaremos por siempre en nuestros corazones, querida Santa María. Un abrazo a todos los enamorados de Barcelona y de su historia.
Publica un comentari a l'entrada