12 de març del 2008

La canalla(da) de Sant Felip Neri

El passat 30 de gener, commemorant els 70 anys del bombardeig de Sant Felip Neri, es va presentar aquest documental, La canalla(da) de Sant Felip Neri, d'una mitja hora de durada dirigit per els realitzadors Nicolás Escobar i Pablo Tulián, un encàrrec de la Direcció General de memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, per a ser distribuït a escoles, centres civics i alguna TV local com BTV que ja l'ha projectat.

Aquí teniu el tràiler del documental

i aquí un retall.


Així fou anunciat a "el Periódico"

El 30 de gener de 1938 Barcelona va ser bombardejada per l'aviació feixista. Avui fa 70 anys. L'església i el convent de Sant Felip Neri van patir un dels atacs més cruents de la guerra civil espanyola. La bomba que va acabar amb la vida de 42 persones, sobretot nens, va ser una de les 1.900 que van caure sobre la capital catalana en aquella època.
Per recordar els esdeveniments, la Direcció General de Memòria Democràtica presenta avui al Pa-
ti Llimona el documental La canalla(da) de Sant Felip Neri, de Pablo Tulián i Nicolás Escobar. També hi intervindrà Josefina Piquet i altres supervivents dels bombardejos.
Els realitzadors juguen amb les paraules del títol. Així, la canalla s'aplica al grup de 30 nens que jugaven a la plaça l'any 1938, i la canallada significa l'atac en què van morir. També recupera la visió d'aquells fets dels alumnes de l'escola que hi ha allà instal.lada i els testimonis dels supervivents.

VISIÓ INFANTIL
El documental rescata la memòria dels nens que van morir a través dels records dels que es van salvar. "Vam voler treballar des d'aquesta visió infantil i el que va significar l'acte vil del bombardeig", diuen els autors, que també desmitifiquen la llegenda que allà hi va haver afusellaments de capellans: "Això no és veritat, és un mite".
El soterrani de l'església de Sant Felip Neri servia de refugi per a nens evacuats d'altres ciutats espanyoles però no estava condicionat com a tal, i per això l'estructura del soterrani no va suportar els tres bombardejos que van caure a la zona, segons expliquen a la pel.lícula Frederic i Camil Roig, testimonis dels esdeveniments d'aquell any.
La façana de l'església encara té marcades les cicatrius d'aquella tragèdia i una placa rendeix homenatge a les víctimes del bombardeig.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Trobo que aquest blog està molt bé, m'ha agardat i animat veure que encara hi ha gent que li agrada la barcelona antiga
animo ha que continuis.

adeu!

El veí de dalt ha dit...

Un post excel.elnt! No coneixia el docuemntal.

Anònim ha dit...

La meva família vivia en una casa de la plaça sant Felip Neri ,per sort el dia del bombardeig no hi eren ,l'edifici va quedar totalment destruit però em diuen que va ser l'any 1936 i no el 1938 .
¿Hi van haber dos bombardeijos a la mateixa plaça?