Diu la llegenda que un dia de mitjans d'abril de l'any 1493, en aquest gran saló gòtic anomenat saló del Tinell, situat a la Plaça del Rei dintre del Palau Reial, residència dels comtes de Barcelona des del segle XIII, Cristòfor Colom fou rebut triomfalment pels reis catòlics, Isabel i Fernando, al seu retorn del primer viatge a Amèrica, encara que aquest fet no s'ha aprovat històricament.
Aquí es on diu la difosa llegenda que Colom va fer el relat del seu viatge, va presentar als sis indis que havien sobreviscut a la travessia de retorn i va mostrar mostres de l'or recollit.
Aquest es el relat dels esdeveniments que van succeir un 3 d'abril del 1943, fa 515 anys.
La rebuda de Colom per part dels Reis Catòlics a Barcelona va ser grandiosa. Es va engalanar la ciutat com per a una festa, i quan l'almirall i el seu sèquit van arribar als afores, el van rebre alts cortesans. Al entrar en el saló es van aixecar els sobirans, i quan Colom va voler agenollar-se i besar-los la mà, li van fer que s'aixequés i assegués en una cadira prop d'ells. Colom fou l'únic al que se li va permetre romandre assegut en la seva presència. Llavors els va fer el relat del viatge i de les illes amb la seva fresca vegetació i els seus habitants nus, entre altres temes. Els va presentar als indis gairebé nus que van resar l'avé María i es van santificar. Els seus homes portaven gàbies amb cacatues, grans rates índies i petits gossos que no podien bordar. Van obrir barrils amb estranys peixos conservats en sal i arques amb cotó, àloe, especies i pells de grans iguanes. Els van mostrar arcs, fletxes i porres, i l'Almirall els va parlar dels caribs devoradors de carn humana o caníbals, i de les sirenes enfront de Monte Christi, però va assegurar que no havia vist cap dels monstres que els cosmògrafs creien existents en les illes del fi de la terra. Després els va mostrar l'or: corones d'or, grans màscares decorades amb or, ornaments d'or batut, llavors d'or, pols d'or. Els sobirans es van agenollar, i amb ells tots els presents, donant gràcies a Déu que havia posat aquestes coses en les seves mans. El cor va cantar un Te Deum, i les cròniques diuen que tots els ulls es van omplir amb llàgrimes d'indescriptible alegria. Colom va viure el seu moment de major esplendor i va gaudir durant aquest temps de tot el favor real.
Així fou representat molt temps desprès en diversos quadres aquell històric acte.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
3 comentaris:
"...en aquest gran saló gòtic anomenat saló del Tinell, situat a la Plaça del Rei... Cristòfol Colom fou rebut triomfalment pels reis catòlics, Isabel i Fernando, al seu retorn del primer viatge a Amèrica"
Aquesta afirmació és una llegenda que es va dient des de fa molts anys i sense cap rigor de realitat. Els estudis més recents -de fa més de 50 anys, però- afirmen que quan en Colom va arribar a Barcelona, els reis Catòlics eren al monestir de Sant Geroni de la Murtra, a l'actual terme de Santa Coloma de Gramenet.
En Ferran havia estat objecte d'un atemptat i es recuperava de la ferida en un lloc apartat i tranquil.
En alguna sala de Sant Geroni es va produïr la presentació dels materials i dels 'indis' portats des de les terres descobertes.
Els quadres tan sumptuosos no es van començar a pintar fins fa 150 anys, i no guarden cap rigor històric ni indumentari.
'Lletraferit' de Barcelona
Tens raó Lletraferit:
El fet que Colom va ser rebut en el salo de Tinell no s'ha provat històricament.
La llegenda de que la trobada fou en el Tinell es la mes difosa popularment, però per estudis mes recents sembla que te mes pes la teoria de que la rebuda va ser en el Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, encara que aquesta també genera polèmica...fins i tot hi han estudis negant totalment que Colom hagués passat per Barcelona i diuen que aquesta trobada va ser impossible.
També es diu que les cròniques de l'època feien callar la relació de Colom amb Catalunya, per odis que sempre hem sofert per part dels espanyols.
Un cop mes, com moltes altres dades referents a Colom, hi han molts enigmes, diferents teories i llegendes que s'han anat distorsionant al llarg del temps.
En quant als quadres, totalment d'acord, tots son representacions fetes molt temps desprès, segles, interpretacions molt personals dels artistes de com podria haver estat aquell esdeveniment.
... per tant edito el comentari del blog per no embullar mes la historia.
Salutacions i gracies pel teus comentaris.
¡Hola! ¿Me podríais decir, por favor, las fuentes escritas que narran esta "leyenda" de que Colón fue recibido en el Saló del Tinell? Estoy buscando información para un trabajo de investigación que estoy realizando. Muchas gracias
Publica un comentari a l'entrada